Solar dyeing met fluitenkruid

De afgelopen week was erg somber weer. Maar het fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) staat volop te bloeien bij ons in het Balijbos, en ik wilde daar toch eens wat mee proberen.

Dus vanochtend vroeg op stap met de honden, een tas en een snoeischaar. Uiteindelijk met veel meer thuisgekomen dan ik dacht, zo’n 1,5 kg fluitenkruid, netjes verdeeld over de polder geoogst. Bloemen, stelen en waar mogelijk ook het nodige blad.

Voorbewerking

Wol voorgebeitst met aluin en wijnsteenzuur, een uur bijna kokend in de pan.

Het fluitenkruid klein geknipt met de snoeischaar. Zo klein mogelijk, want ik heb maar 2 weckpotten van 3 liter. Uiteindelijk kon ik nog mijn 5-literpot vrij maken, daar zat alleen breiwol in de te wachten op een project. Het ziet er minder leuk uit, maar dat kan ook in een goed dichtgeknoopte plastic tas.

De helft van het fluitenkruid over 2 wastasjes verdeeld in 2 weckpotten. De andere helft, ook in 2 wastasjes, in de pan. Heet, maar geen kokend water eroverheen. En nu maar een tijd laten wachten. Niet heel lang, een paar uurtjes. Volgens Riihivilla was een nacht of beter nog, een aantal dagen beter geweest. Ik ben met sommige dingen nu eenmaal geen geduldig mens. Na de paar uurtjes was in de pan het water een beetje vaag gelig.

In potten gepropt, ammonia erbij

Uiteindelijk heb ik 2 netjes uit de pan in de grote 5-literpot gedaan. Eén onderin, lontwol (waaronder één streng mohair) ertussenin en de tweede waszak erbovenop. Vervolgens goot ik er ammonia bij. Wow, knalgeel! Alleen leek het knalgele in de pot vooral bovenin te blijven hangen, zoals te zien is in de foto’s hieronder in de ronde pot. Aan één kant van de pot een aardige verdeling, aan de andere kant opvallen wit tegen het glas.

Van de andere twee waszakjes heb ik de inhoud verdeeld over nog eens 2 zakjes, zodat ik ook in de 3-literpotten één zakje boven en één zakje onder de wol kon doen. Deze keer de ammonia na het eerste zakje toegevoegd, zodat het zich bij voorbaat al meer door de pot kon verspreiden. Met gemengde resultaten, want ook in de vierkante potten zijn duidelijk bepaalde delen van de wol wit.

Kleurstof genoeg

Toen ik de pan wilde schoonmaken, bleek deze ook een flink gele kleur te hebben gekregen, intenser dan toen ik de wol er net uit had gehaald. Na schuurspons en afwasmiddel is het resultaat zoals op de foto. Ook mijn rechterhand, waarmee ik de waszakjes met fluitenkruid had uitgeknepen en weer in de pot had geduwd, is aardig geel. De mobiele telefoon wilde de kleur niet echt geloven, dus wat de foto van mijn hand toont, is minder geel dan in werkelijkheid.

Kleurstof genoeg dus. Nu hopen dat het zich ook aan de wol wil gaan hechten. Maar eens kijken wat er gaat gebeuren als de zon gaat schijnen. Voorlopig plaats ik de potten in de nieuwe dakkapel op zolder, waar ze in huis de meeste zon kunnen opnemen, vooral ’s middags. Als het ’s morgens mooi weer is, zal ik ze op de tuintafel gaan zetten. Daar kunnen ze ook goed van de ochtendzon profiteren.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren