Een paar solar dyeing-experimenten

Al langer was ik gefascineerd door het concept van solar dyeing. Wat planten en wol samen in een pot proppen, een paar weken in de zon zetten, en klaar!

Eerste pot

In half juni startte ik de eerste weckpot. Ik had flink wat jonge, fris uitziende Zuringbladeren geplukt. Verder als verplanten blauwhout, roodhout en een verdwaalde uienschil. Als wol ging erin Merinowol, Blue-faced Lester en wat onderwol van mijn honden. De wol voorgebeitst, verder alles zo in de pot gedaan, zuring in hele bladeren, zonder verdere voorbewerking.

Bij verwacht redelijk zonnig weer stond de pot overdag op de tuintafel in de achtertuin, en ’s middags in de vensterbank voor, waar hij de middagzonnestralen kon opvangen.

Tijdens de maand in de pot waren er weinig zonnige dagen. Half juli toch maar geoogst. In de wol zaten kleine kleurschakeringen, vooral in de Blue-faced Lester. Ik had meer kleurschakeringen verwacht. Het blauwhout leek niets te hebben gedaan, de zuring ook weinig. Er zaten wel wat kleine gele vlekjes in: die paar uienschillen?

2e set potten

Met het vooruitzicht op een hittegolf heb ik wel direct aansluitend 2 nieuwe potten gemaakt.
In de eerste pot ging Duizendblad boven en onderin, daartussenin Meekrap. En in 2 lagen de voorgebeitste Merinowol en opnieuw hondenhaar.

 

 

 

 

 

In de 2e pot ging onderin Symphytum uit de tuin met zuring. Na een laagje Merinowol volgde Meekrap, laagje wol en hondenhaar en bovenin een restje Duizendblad.

De verplanten heb ik deze keer fijngesneden, kokend water eroverheen en  en een nachtje laten trekken, de Meekrap apart van de verse planten.

 

 

3 weken later volgde het resultaat: een veel oranje-achtiger tint uit beide potten, die met het duizendblad ietsje minder dan de andere pot. En een lekker vlekkerig resultaat! Ik vermoed dat dit komt doordat gelijk in de eerste week een aardig aantal flink zonnige dagen elkaar opvolgden, waardoor de kleur zich heel geconcentreerd kon fixeren op de wol, voordat de kleurstof over de hele pot verspreid kon raken.
Op de foto is de lontwol en de voorste streng uit de 2e batch solar dyeing. De achterste 2 strengen komen uit de 1e pot.

Leerpuntjes / volgende keer:

  • Alles klein snijden.
  • De wol voorbeitsen.
  • Behalve alles minimaal een nacht te laten trekken, bij gele planten ook ammonia toevoegen. Vóór het in de pot stoppen de pH meten en eventueel azijn toevoegen om de pH neutraal te krijgen.
  • Bij blauwhout en misschien ook roodhout, een nacht of zelfs een paar dagen laten trekken.
  • Bij Duizenblad vooral het blad gebruiken, en niet of nauwelijks de bloemen. Daar lijkt niet veel kleurstof uit te komen.
  • Liefst de potten maken als in de week daarna flink veel zonnig weer wordt voorspeld. Voor mijn gevoel werkt dat een mooi vlekkerig resultaat in de hand.

Sandra

Alle foto’s in groot formaat op onze fotosite

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren