Wat een wasbeurt met kleur kan doen

In het blog Spinsels in herfstkleuren staan foto’s van de ‘oranje collectie’. Afgelopen weekend besloot ik al mijn spinsels te wassen. Hiervoor zijn een aantal redenen:

  • Ik was ze eerst zo heet als mijn handen kunnen verdragen in Woolite, en spoel ze ijskoud uit. Hierdoor vervilten ze lichtjes – ze krimpen ook een beetje.
  • Ik heb liever dat de wolletjes een beetje krimpen vóórdat ik ze verwerk tot een trui of vest.
  • Na het wassen “rek” ik de strengen met harde stootbewegingen op, waardoor de twist zich wat meer verdeelt en mooier in de draad komt te zitten. Het spinsel wordt er mooier van.
  • Door het hele was-, rek en droogproces komt de twist beter in de wol. Een lichte overtwist wordt hierdoor wat gecompenseerd. Zo voorkom je ook een scheef trekken van het breiwerk.

Waardoor het is gekomen, de strengen uit de eerste solar dyeing-pot zijn minder oranje geworden. Tijdens het wassen vond ik ze zelfs een beetje naar paars neigen. Kwam door het wassen de kleur van het blauwhout misschien ineens bovendrijven? Ik heb geen idee. Maar ik zie hierin nog een reden om gesponnen wol te wassen voor je hem verwerkt: je komt de kleurverrassing niet tegen nàdat je de wol in een project hebt verwerkt. In dit geval is het helemaal niet erg: in de gemêleerde strengen komt de nieuwe kleur ook ruimschoots voor.

De
Voor het wassen
De stapel na een wasbeurt: De 'minder oranje' strengen uit de eerste solar dyeing-potten zijn nog minder oranje geworden!Na het wassen

N.B.: de strengen lijken in de 2e foto allemaal minder oranje. Dat is echter niet het geval.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren