En nog een paar indigo-badjes

Eerst nog even een foto van de strengen van gisteren bij daglicht:

Vanochtend heb ik de pot al voor mijn ontbijt op het vuur gezet. Opwarmen naar 80 graden, dan weer laten afkoelen naar 60 graden.

6e bad

 • Gisteravond was de pH wat gedaald, dus voeg ik als eerste zo’n 5 gram gebluste kalk toe.
 • Als de pot rond 60 graden is, voeg ik de streng toe. Een volledig “verse”, deze heeft wel geweekt in afwachting tot de pot heet genoeg was en weer afgekoeld, maar verder niet.
 • Wel warm ik de strengen voor alvorens ze in de pot te doen: ik zet ze in water uit de heetwaterkraan, dat zal zo’n 55 graden zijn. Ik verbrand er net niet mijn handen aan.
 • Als de streng in de pot gaat, ligt er een mooie bloem op het oppervlak van het mengsel. Natuurlijk was ik weer vergeten voorzichtig te roeren, dat doe ik alsnog om het netje heen, en later nog twee keer.
 • Op het eind van de rit ligt er weer een mooie bloem op. Ziet er goed uit!
 • Ik sjouw de pan met pot en al naar buiten en knijp het netje uit. Vooral die laatste knepen zijn best heet, blij dat ik latex handschoenen aan heb.
 • Maar oh, wat is deze streng donker, nog donkerder dan die van gisteren. Het mengsel geeft alleen maar meer kleur af!
 • Het mengsel is na afloop zo’n 55 graden en de pH nog wel 9-10.

 

7e bad – directe doorstart

 • Na het verwijderen van de vorige streng ligt er bijna direct weer een bloem op het oppervlak van de pot. Omdat de temperatuur en de pH ook prima zijn, besluit ik de volgende streng er direct aansluitend in te doen, zonder het mengsel eerst weer te verhitten naar 80 graden.
 • Ik zet de pan echter wel eerst even op het vuur om naar 60 graden te gaan. Onderin de (witte) pan zit een bruine kring. Onder de pot kookt het steeds droog, die pan wordt daar veel te heet. Ineens bedenk ik me dat ik er iets onder moet doen, zodat het water onder de pot door kan stromen. Eerst probeer ik even iets van kunststof, maar dat vertrouw ik niet. De pot staat ook te wankelen. Wat dan? Uiteindelijk valt mijn oog op een vlamverdeler. En dat blijkt een prima oplossing.
 • Ondertussen heeft mijn laatste streng, de Guldenroede, die ik eigenlijk als 2e streng had willen doen, een tijdje in heet water gelegen om voor te verwarmen. Die doe ik nu voorzichtig in de pot.
 • Ik roer het mengsel weer voorzichtig om (zou toch handig zijn om dat te doen net voordat het netje met wol in de pot gaat). Meet de pH nog een keer op – nog steeds op minimaal 9 pH. De temperatuur is alweer iets boven de 60 graden. De timer gaat op 55 minuten. Tussendoor roer ik nog een keer.
 • Het resultaat: wooooow, bijna zwart!
 • De streng is behoorlijk vervilt. De herhaalde baden voor het Guldenroede-kleurtje (lees een vorig blog) waren daar wel mede debet aan.

Alle strengen nog even op een rij op volgorde van verven:

De complete set foto’s staat in groot formaat op onze fotosite

2 kleinere potten in plaats van 1 grote

Ondertussen heb ik nog wel een slimmigheidje bedacht voor als we grotere hoeveelheden willen dompelen: in plaats van 1 grote pot, die toch ook nadelen heeft (o.a. opwarmen en afkoelen duurt langer, zwaarder, moeilijker te manipuleren) , 2 kleinere. Dan kan de ene pot “werken” terwijl de ander staat af te koelen na de opgang naar 80 graden.

Lessons learned

 • Nu heb ik inmiddels 20 gram indigo in die kleine pot (3 liter). Ik denk dat 10-15 gram zeker voldoende is. Wel vermoed ik dat het mengsel langer moet trekken dan 24 uur, liefst 2-3 dagen, liefst ook een aantal keer verwarmd worden naar 60-80 graden, en de pH in de gaten houden.
 • Ik lijk een beter resultaat te hebben als de wol er langer in zit. Maar, ik heb het ook niet meer kort geprobeerd sinds ik meer succes heb. Ook een keer mee “spelen”.
  Nu deze pot zoveel kleur afgeeft, beslist de strengen er korter in doen. Ik dank aan 20-30 minuten. Misschien minder als je echt een lichtere kleur wilt.
 • Iets onder de pot in de kookpan doen om te voorkomen dat de pan plaatselijk droogkookt.

Voorlopig even pauze met de indigo

Mijn wolstrengen zijn op, dus ik kan even niet verder experimenteren. De pot bevat beslist veel kleur, dus hij staat nu in de vensterbank. Als er ’s middags zon is (zoals nu) wordt hij best warm, ik schat zeker 45 graden. Als we met zijn allen weer gaan verven, maak ik vermoedelijk een 2e pot. Wel nog ongebluste kalk zien te vinden van een goeie kwaliteit.

Sandra

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren