Weven ~ een proeflap

Proeflap met allerlei experimentjes, gemaakt op Samplet Loom (Ashford)Eindelijk mijn proeflap afgemaakt. Deze heeft een hele tijd op mijn weefgetouw gestaan, maar de afgelopen maand kwam het weven ineens in een stroomversnelling.

De meeste draden zijn zelf gekleurd (donkergeel: guldenroede of boerenwormkruid) of zelf gesponnen (groenen en turquoises, gekochte voorgekleurde lontwol).

Het eerste deel heb ik wat probeersels gedaan met tapestry-weven. Zonder echt voorbeeld, gewoon wat geprobeerd. Hierdoor realiseer ik me wel dat het bij dit type weven erg moeilijk is om de breedte van de lap te behouden. Ook staat het een klein beetje bol, al valt dat nog best mee. Misschien heb ik het hier en daar teveel aangestampt. Toch vind ik het best aardig uitgekomen voor een eerste poging.
Voor herhaling vatbaar? Dit stuk heb ik het langst over gedaan en het is tussendoor erg lang blijven liggen…Daarboven heb ik wat gespeeld met open weven. Voor het samenweven van twee scheringdraden vond ik een niet geheel duidelijke uitleg – gevolg: ik deed iets fout. Maar het effect daarvan vond ik zo leuk dat ik het heb voortgezet.
Grappig om een keer uit te proberen. Misschien gebruik ik het nog eens om aan het begin of einde van een weefwerk, of ertussenin als ik meerdere panelen / onderdelen in een weefwerk heb. Als hoofdthema trekt het me niet zo. Maar wie weet zie ik een keer iets dat me inspireert om dit soort technieken te gebruiken!
Via Pinterest ben ik erg geïnteresseerd geraakt in Saori-weven, een soort vrij weven. Daarbij zag ik het idee om naast de opgespannen scheringdraden grove andere draden te leggen en deze mee te weven. Ik ben erg blij met het effect van deze eerste poging! Beslist voor herhaling vatbaar.

Op het laatste stuk (in de eerste foto te zien) heb ik deze techniek opnieuw toegepast en gemerkt dat het goed is om over compositie met de draden na te denken – die vond ik in het laatste stuk iets minder mooi.

Geïnspireerd door de vorige techniek dacht ik iets moois voor een ondergaande zon te hebben gevonden. Gelijk een paar leer- en uitprobeerpuntjes:

  • De horizontale draden moeten direct op de horizon.
  • Je moet uitkijken met te lange draden. Ik vind die niet mooi.
  • Tijdens het weven goed opletten dat de recht blijft.
  • Misschien ook meerdere draden naast elkaar toepassen.
  • En straal-banen meeweven in een kleur, deze stralen als accent daarin of omheen gebruiken?

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren