Viltpanelen paddenstoelen-inspiratie

Al een hele tijd word ik gefascineerd door paddenstoelen, mossen en korstmossen. Wat komen die in veel vormen voor!
Dit inspireerde me tot een drieluik van viltpanelen voor de keuken.

Deze panelen waren ook de reden dat ik graag de workshop ‘Naald en draad‘ bij Meervilt! wilde volgen. Voor een aantal ideeën die ik had, wist ik niet hoe ik die zou kunnen uitvoeren en wilde ik meer handvatten.

Mede met wat online onderzoek ging ik aan de slag. De drie panelen gepland, ideeën per paneel bepaald, kleuren, technieken, aanpak, wat ik moest voorbereiden… Tot nu toe had ik de meeste panelen redelijk ad hoc gemaakt, wel enigszins gepland, maar niet veel voorbereiding. Bij deze panelen veranderde dat.

Eerste (bovenste) paneel

Bij het eerste paneel bestond de voorbereiding vooral uit het kiezen van de kleuren van de verschillende lagen. Daarnaast heb ik de ‘wortels’ of ‘pieken’ tevoren gevilt, waarbij de voet daarvan ongevilt bleef. Zo kon ik deze – ergens onder de verschillende lagen – kon vastvilten.

Voor het viltenHet uiteindelijke paneel (hier nog met wat ‘hulpjes’ tijdens het drogen om het vilt een bepaalde vorm te helpen geven) toont deels heel andere kleuren dan het paneel vlak vóór het invilten.
Nabewerkt het 'drooghulpjes' en naaldvilten om reliëf te benadrukken in het rode achtergrond-gedeelte

Tweede (middelste) paneel

Bij het tweede paneel heb ik niets voorgevilt. Wel een proeflapje gemaakt te bepalen of ik de gewenste techniek (vakjes of ‘pockets’) goed had uitgedacht. In de zakjes zit een ‘verrassing’ die ik zo wilde beschermen van de effecten van het vilten. Daarnaast heb ik voor de achtergrond naaldvilt voorgerimpeld in de hoop een ‘bosachtig’ volume te krijgen in plaats van een platte achtergrond.

Opnieuw ziet het uiteindelijke paneel er weer heel anders uit – hier de aanblik van bovenaf nadat het paneel is opgespannen. De ‘pockets’ waar de prachtige Wensleydale-krullen uit komen tuimelen, zijn zo extra duidelijk zichtbaar.

Pockets en eigen bedachte techniek geslaagd: de krullen zijn niet vervilt!

Derde (onderste) paneel

Ook bij het onderste paneel heb ik bepaalde onderdelen voorgevilt – de elfenbankjes die in dit paneel het centrale punt vormen. Daarnaast opnieuw de achtergrond voorgerimpeld om ook op de ‘vlakke’ achtergrond bepaalde reliëf-effecten te krijgen.Klaar voor het vilten, hele paneel

Ook hier komen in de uiteindelijke versie opnieuw wat extra verrassingen naar voren.

Paneel 3, op frame en opgehangen

Drieluik

Het resultaat hangt inmiddels boven de bar in onze keuken, waar het prachtig aansluit op de donkerrode lamellen en een rode doos op het aanrecht.

Met een klik op één van bovenstaande afbeeldingen vind je
meer foto’s van dit project op onze Images-fotosite.