Nunovilten diverse sjaals

Vilten op een zijden stof geeft de mogelijkheid om het resultaat heel dun en soepel te houden. Nadat ik dit met de witte sjaal één keer geprobeerd had, met een zeer mooi resultaat, moest ik hier gewoon mee verder experimenteren. In een paar maanden tijd maakte ik onderstaande serie sjaals, waarvan in de slideshows hieronder details van het maakproces te zien zijn. Via de foto’s kun je ook naar de albums van de verschillende sjaals op de Wolligheden-fotosite.

Arendsoog

Een centrale ronde vorm, met daaromheen strengen en dunne vluchtige lijnen in veervormige patronen. Een erg aangename sjaal om te dragen, en door de verschillende kleuren past hij bij veel outfits.

 

Kleurrijke lappendeken

Ik wilde graag experimenteren met het aan elkaar vilten van zijden stoffen, en met de mogelijkheden en effecten van vershillende soorten zijn stof. Tijdens een gezelige verfsessie had ik lapjes zijde samen met wolstrengen aardig felle kleuren gegeven. Deze geverfde wol in combinatie met de lapjes stof werd wel heel bont, dus besloot ik voor de wol in deze sjaal donkerblauwe, paarse en turquoise tinten effen lontwol te mengen.

Het resultaat werd een verrassend leuke sjaal die ik erg graag om mijn nek heb.

 

Chaosvlinder

De zijden stof heb ik gevouwen en met touwtjes vastgezet vòòr het verven om een bepaald patroon te creëren (shibori-verven). Tevoren had ik het vouwpatroon met papier uitgedacht. Het effect na verven is dan toch weer heel anders dan ik had verwacht, maar wel heel dynamisch.
Bij het vilten heb ik de patronen op het doek gebruikt als leidraad en inspiratie, wat weer tot verrassende resultaten leidde.

De sjaal deed iemand denken aan de chaostheorie van de wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz. Volgens hem zou de vleugelslag van een vlinder in Brazilië maanden later een orkaan in Texas kunnen veroorzaken. Het ‘vlindereffect’ legt uit dat een kleine afwijking of onregelmatigheid zich kan ontwikkelen tot iets groots en onvoorspelbaars.

 

Vissen

Bij deze sjaal wilde ik dat ook de achterkant iets bijzonders werd. Door repen en rondjes van een oude groene en turquoise lakens op de zijde, onder de te vilten wol te leggen, kreeg ik het gewenste effect.

Voor de voorkant van de sjaal had ik tevoren eerder geverfde wol heel licht voorgevilt, zodat deze iets meer samenhang zou kreeg. Dit fragiele voorgeviltsel heb ik in repen geknipt waarmee ik op de voorkant van de sjaal de prachtige, strakke vormen kon krijgen die ik wilde.

Voor de ogen van de vis heb ik metaalzijde gebruikt. Dit materiaal geeft een bijzonder effect, maar wel een kleine gebruiksaanwijzing: het gaat krullen als je er heet (zeep)water overheen aanbrengt!